Зимові свята – це не тільки подарунки і вбрана ялинка, а й аромат різдвяних страв. У кожній країні своє традиційне блюдо. Особливе місце на святковому столі Німеччини займає різдвяний штолен – святковий кекс, історія якого налічує більше шести століть. Перша згадка про штолен трапляється в документі 1329 року. Цей кекс піднесли як подарунок на Різдво одному з єпископів. Форма штолена, яка нагадує сповите немовля Ісуса Христа, залишилася незмінною, а ось смак того кексу значно відрізнявся від сучасного. Вся річ у тім, що в середньовічній Німеччині штолени їли під час різдвяного посту, тому пекли його тільки з рослинних продуктів – борошна, вівса і води. Смакові якості пісної випічки не влаштовували дворян, які звикли до вишуканих страв. І ось у 1430 році курфюрст Ернст Саксонський і його брат герцог Альбрехт звернулися до Папи Миколі V з проханням дозволити використовувати при випічці штолена вершкове масло замість ріпакової олії. Однак його преосвященство не дослухався до прохання ласунів. І лише у 1491 році тодішній голова католицької церкви Інокентій VIII дозволив у спеціальному посланні, відомому як «масляний декрет», приймати в їжу під час посту вершкове масло і пити молоко – щоправда натомість належало вносити певну суму на користь церкви. З тих пір у рецепт штолена входить значна кількість вершкового масла – більше 300 грамів на 1 кг борошна. Масло не тільки додають в тісто, а й просочують ним кекс. За переказами, пекар Генріх Драздо, який трудився при дворі невеликого міста Торгау в Саксонії, був першим, хто вирішив урізноманітнити традиційний смак різдвяної випічки горіхами, цукатами та родзинками. І ще одна особливість штолена: лише за кілька тижнів після випічки він набуває оптимального смаку. Саме тоді всі інгредієнти просочують тісто і створюють неповторний аромат і смак, який робить такою популярною солодку різдвяну спокусу.
В нашій домашній кондитерській Ви можете замовити справжній німецький штолен за старовинним рецептом з високоякісних продуктів.