Свого часу це був великий торт! На відміну від «Ленінградського» і «Київського» тортів, «Прага» не має жодного відношення до конкретного міста. Просто історія створення торта «Прага» тісно пов'язана з кондитерським цехом однойменного ресторану.
В жовтні 1955 року сюди, у відкритий після війни до 10-річчя визволення Праги заклад, влаштувався на роботу Володимир Гуральник. За 10 років йому надали звання майстра-кондитера, а ще за 4 призначили начальником кондитерського цеху.
У той час меню ресторану «Прага» було побудовано на чеських національних стравах. Час від часу для обміну досвідом в Москву приїжджали кухарі та кондитери з Чехословаччини. Так в СРСР був привезений рецепт справжнього торта «Прага». З цього моменту «Прага» стала улюбленим тортом москвичів – вважається, що правильну «Прагу» можна купити тільки в кулінарії при ресторані.
Володимир Гуральник істотно змінив автентичний рецепт, до складу якого входили лікери «Шартрез» і «Бенедіктін», просочення джемом не передбачалося. До речі, улюблені торти «Пташине молоко», «Вацлавський», «Зденка» – теж його винахід. Шкода тільки, що запатентувати свої винаходи Гуральник не встиг, і тепер право випускати «Прагу» та інші «чеські» торти має будь-яке кондитерське підприємство при дотриманні ГОСТу.
В нашій домашній кондитерській ми будемо раді приготувати для Вас цей чудовий торт з натуральних інгредієнтів.