Паска – це великодній хліб, що нагадує нам про Воскресіння Христове. Паска стала символом свята Великодня, традиційною стравою Великодньої седмиці, яку готують православні християни. У християнстві паска – прообраз артоса (квасний хліб, який освячують зараз на Великодню седмицю). Після Воскресіння Христос приходив до апостолів на трапезу. Для Спасителя залишали хліб і місце за великоднім столом. Поступово ця традиція прийшла в кожну православну родину, адже сім’я – це мала Церква.
В колі близьких людей паска виконує роль артоса. Артос куштують в храмі, його готують, освячують у вівтарі, а потім роздають вірянам. Його випікають у монастирській або парафіяльній пекарні. Паску ж випікають удома, приносять до храму та освячують. Паска – домашній артос, що символізує відродження Христа.
Після закінчення Великоднього богослужіння віряни «розговляються» і вперше після посту дозволяють собі їсти не пісну їжу. На Великдень – це паска – невід’ємна частина Великодньої трапези. У Велику суботу Великодню трапезу освячують в храмі. Освячення трапези – це не язичництво, а бажання вірян доступним для них способом долучитися до святості. Якщо з певних причин освятити їжу не вдалося, це не означає, що святкування Великодня не відбулося. Для православного християнина важливіше сповідатися і причаститися на Великдень. Не освятити їжу не вважається гріхом. Православні християни зазвичай пригощають одне одного Великодньою трапезою, обмінюються фарбованими яйцями і пасками. Один одного вітають словами «Христос Воскрес!» – «Воістину Воскрес».
У нашій домашній кондитерській Ви можете замовити паску за старовинним родинним рецептом з натуральних інгредієнтів.